Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Będzie jeszcze lepsze, jeżeli zaraz po upieczeniu, przed wyjęciem z formy, gesto je nakłujemy i nasączymy mieszaniną soku cytrynowego i cukru pudru
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
nagrzać piekarnik do 180 st.C. Formę nasmarować masłem i posypać mąką. Zmieszać w misce składniki ciasta: mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Umyc cytrynę gorącą wodą, wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Cukier, jajka, masło, skórkę cytrynową i sok ( oprócz 2 łyżek, które trzeba zachować do glazury) dodać do miski z mąką. Wymieszać mikserem na gładkie ciasto. Przełozyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe upieczone ciasto wyjąć z pieca i przełozyć z formy na drucianą podstawkę Przygotować lukier z pozostałych 2 łyżek soku cytrynowego i cukru pudru.
Ciasto nalezy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe, potem przed podaniem odstawić je do wystudzenia w chłodne miejsce