Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo mocno cytrynowe i bardzo mocno mokre ciasto z przepisu Nigelli Lawson
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 98
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31251
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 98
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31251
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Mąkę kukurydzianą,mielone migdały (ja migdałów nie obieram przed zmieleniem ze skórki ponieważ chcę zatrzymać składniki odżywcze w które skórka jest bogata) i proszek do pieczenia wymieszać razem podrzucając składniki w misce.
W osobnym naczyniu utrzeć masło z drobnym cukrem.Cytryny sparzyć,umyć i zetrzeć z nich skórkę na drobnych oczkach.
Do utartego masła z cukrem dosypać trochę suchych składników,miksować i dodać jedno jajko.Po chwili dosypać znów suchych składników i wbić drugie jajko.Miksować.Następnie wsypać resztę suchych składników i wbić trzecie jajko.Wymieszać ze startą skórką cytryn.
Wyłożyć na blachę lub okrągłą tortownicę (ok 24,26 cm, ciasto jest raczej niskie) i piec ok 40-45 min w temp 180 st.
Z soku z cytryn i cukru pudru przygotować syrop podgrzewając lekko przez chwilę do połączenia składników.
Kiedy ciasto ostygnie nakłuć je gęsto np suchym makaronem spaghetti i polać wystygłym syropem.Poczekać aż ciasto wchłonie syrop.Smacznego