Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladowym sernikiem na zimno. Jak sama nazwa wskazuje, jest lekkie jak chmurka i niebiańsko smaczne!
Tortownica 24 cm
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 92
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 468
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 92
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 468
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania partiami dodaj do piany cukier, a następnie po jednym żółtku. Wyłącz mikser. Stopniowo przesiej do piany mąkę i kakao. Wymieszaj ciasto szpatułą – delikatnie, krótko, tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm. Niczym jej nie smaruj. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 20-25 minut – do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuść gorący biszkopt w formie na podłogę z wysokości około 30 cm (dzięki temu ciasto nie opadnie). Odstaw do wystudzenia.
Pokrusz obie czekolady. Każdą z osobna roztop w rondelku z 50 ml śmietany kremówki. Przestudź.
Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Ubij resztę (300 ml) mocno schłodzonej śmietany kremówki, pod koniec dodając do niej przesiany przez sitko cukier puder. Zmiksuj twaróg z płynną żelatyną i połącz z bitą śmietaną. Szybko podziel masę na dwie mniej więcej równe części. W każdą wmieszaj jedną z czekolad.
Przełóż biszkopt do formy, w której się piekł. Przełóż na niego obie porcje masy twarogowej – warstwami lub jedną obok drugiej. Lekko je przemieszaj. Wstaw na około 2 godziny do lodówki.
Roztop i przestudź resztę gorzkiej czekolady. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i wykonaj esy-floresy na powierzchni tężejącej masy twarogowej. Możesz dodatkowo rozprowadzić je patyczkiem. Wstaw ciasto do lodówki na kolejne 2 godziny.