Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj ogladalam program *Doradca Smaku* i nabralam ochoty na ciasto czekoladowe, przypomnialam sobie, ze kilka lat temu korzystalam z bardzo podobnego przepisu. A wiec zajrzalam do szuflady z notatkami i oto wypiek:) Jezeli ktos lubi ciasto czekoladowe to powiem Wam, ze to prawdziwa poezja smaku!
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 55
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 811
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 121
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 55
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 811
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 121
Składniki
Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej w tym celu nalezy polamac ja na kawalki i wrzucic do metalowej miski wraz z maslem. Miske ustawic na garnku z gotujaca sie woda. Wode nadal gotowac na wolnym ogniu, a czekolade wraz z maslem co chwile przemieszac. Powtarzac ta czynnosc do calkowitwgo rozpuszczenia sie czekolady i polaczenia w jednolita mase wraz z maslem. Rozpuszczona czekolade delikatnie przestudzic.
W tym czasie oddzielic zoltka od bialek. Do zoltek dodac polowe cukru i ubic na puszysta, jasna mase. Dodac je do przestudzonej masy czekoladowej, delikatnie wymieszac lyzka. Dodac make i cynamon i rowniez mieszajac, polaczyc z masa.
Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli, dodac druga polowe cukru i dalej ubijac, az calosc bedzie sztywna. Piane dodawac etapami do masy czekoladowej delikatnie mieszajac. Tak przygotowane ciasto wylewamy na wylozona papierem keksowke. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni pieca i pieczemy ok 40-45 minut. Nie mozemy sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest w srodku dopieczone poniewaz bedzie ono w srodku nadal klejace. Ciasto dojdzie podczas stygniecia, ale pozostanie w srodku wilgotne, a z zewnatrz bedzie bardzo kruche i sztywne. Po wylaczeniu pieca pozostawiamy w nim ciasto na ok 15 min. aby doszlo. Po wyjeciu z pieca posypujemy je cukrem pudrem. Goraco polecam i zycze smacznego:)