Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czekoladowe, mięsiste, pyszne :-)
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 255
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 112
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 61
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 94
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 255
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 112
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 61
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 94
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym lub cynamonowym, do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać roztopioną czekoladę, cały czas miksując.Przesiane suche składniki dodać na zmianę z mlekiem, w trzech turach, mieszając rózgą kuchenną (nie mikserem!) tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę o wymiarach 24 cm (u mnie tortownica z wkładką z serca) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
W małym garnku podgrzac śmietankę (prawie do wrzenia). Dodać czekoladę połamaną w kostkę. Odstawić na ok. 2-3 min. Po tym czasie wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Odstawic do lekkiego przestygnięcia i zgestnienia. Polewą polać ciasto. Po zastygnieciu polewy kroić.
Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpniety z Moich Wypieków