Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe bez mąki i cukru to nietypowa, lecz zaskakująco pyszna propozycja dla miłośników słodyczy, którzy cenią sobie zdrowy tryb życia. Danie to charakteryzuje się niezwykle intensywnym smakiem czekolady, ale zamiast mąki używa się tu fasoli, która pełni rolę spoiwa i nadaje ciastu wilgotną, zbitą konsystencję. Słodycz pochodzi z erytrytolu, naturalnego słodzika. Ciasto jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej, niskowęglowodanowej, ketogenicznej lub dla diabetyków.
To puszyste ciasto jest pyszne, a jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Zaspokoi ono Twoją ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie nie dostarczy zbędnych cukrów prostych. Efekt jest naprawdę zaskakujący i udowadnia, że zdrowe wypieki nie muszą być nudne. Deser dostarcza natomiast całkiem sporej ilości białka, które buduje mięśnie; a także błonnika wpływającego pozytywnie na trawienie. Niemal bez obaw możesz go serwować nawet diabetykom dzięki bardzo niskiemu indeksowi glikemicznemu. Tak szybkie ciasto świetnie sprawdzi się nawet wtedy, kiedy odwiedzili cię niespodziewani goście.
Kwadratowa blaszka 15x15 cm / keksówka 20x10 cm
Fasola jest neutralnym w smaku składnikiem, który w tym przepisie pełni rolę mąki. Dzięki intensywnemu smakowi kakao i aromatycznym dodatkom, takim jak cynamon, smak czerwonej fasoli jest całkowicie niewyczuwalny. Najlepiej użyć warzywa z puszki, ponieważ jest już ugotowane i miękkie, co pozwala na natychmiastowe zblendowanie i dodanie do masy. Delikatnie i dokładnie mieszamy wszystko ze sobą, by rozprowadzić składniki równomiernie. Jeśli mimo wszystko fasola wydaje ci się nieodpowiednim dodatkiem, możesz sprawdzić przepisy na ciasto z bananami, które nie wymagają również dodawania cukru.
Kluczowe jest użycie mocnego blendera, który zmiksuje fasolę i żółtka na idealnie gładką pastę, bez żadnych grudek. Możesz najpierw wstępnie rozgnieść nasiona tłuczkiem do ziemniaków i wymieszać je łyżką z żółtkami. Dopiero w następnym kroku przenieś je do urządzenia - pozwoli to lepiej i łatwiej zblendować całość, a także uniknąć ewentualnego zablokowania ostrzy z powodu zbyt dużej gęstości fasoli.
Erytrytol można zastąpić ksylitolem lub stewią, pamiętając jednak o dostosowaniu ich ilości, ponieważ każdy słodzik ma inną słodkość. Erytrytol jest mniej słodki niż cukier, więc może wymagać dodania większej ilości, w przeciwieństwie do pozostałych. Możesz poeksperymentować również z różnego rodzaju syropami - daktylowym, melasą, klonowym. Należy tylko unikać aspartamu, który nie nadaje się do pieczenia ciast.
Przepis bazuje na kakao, ale możesz je zastąpić gorzką czekoladą o zawartości minimum 85% kakao, roztopioną w kąpieli wodnej. Czekoladę studzimy i dodajemy razem ze słodzikiem oraz proszkiem do pieczenia. Pamiętaj jednak, że czekolada zawiera tłuszcz, co wpłynie na wilgotność ciasta i może sprawić, że całość będzie cięższa i mniej puszysta. Może się też okazać, że potrzebne będzie pieczenie o kilka minut dłużej.
Z powodu braku mąki, ciasto jest pozbawione glutenu. To sprawia, że opadnie ono po upieczeniu i jest to całkowicie normalne. Aby zminimalizować ten efekt, możesz studzić ciasto w blaszce, w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, w podobny sposób, w jaki postępuje się z różnego rodzaju sernikami.
Gotowy blok ciasta czekoladowego można oprószyć kakao, polać roztopioną, gorzką czekoladą lub udekorować świeżymi owocami, takimi jak maliny, borówki czy banany. Możesz też dodać łyżkę płatków owsianych do polewy, tworząc chrupiące zwieńczenie tego wyjątkowego deseru. Jeśli jednak nie masz czasu, możesz wypiek podać od razu po ostudzeniu - pięknie przypieczony wierzch, kruszący się w ustach będzie też wyjątkową ozdobą.
Ciasto czekoladowe bez mąki i cukru najlepiej przechowywać w lodówce. Jest dość wilgotne, więc w temperaturze pokojowej może szybko stracić świeżość. W chłodnych i ciemnych miejscach zachowa wilgotność i smak przez kilka dni.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 921
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2139
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 921
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2139
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Piekarnik nastaw na 170 stopni Celsjusza.
Fasolę odsącz z zalewy i przełóż do miski.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do miski z fasolą. Białka pozostaw w osobnym naczyniu.
Fasolę z żółtkami zmiksuj na gładką masę przy użyciu blendera. W trakcie miksowania dodaj erytrytol, proszek do pieczenia, kakao i cynamon.
Białka ubij na puszystą pianę i przełóż do pozostałych składników. Ciasto wymieszaj delikatnie łyżką.
Ciasto czekoladowe bez mąki i cukru przelej do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).