Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godzinę. Wilgotne i mocno czekoladowe!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3745
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3804
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 692
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3745
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3804
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 692
Składniki
Formę okrągłą o wymiarach 22 lub 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C (góra-dół bez termoobiegu). Użyłyśmy foremki do babki ozdobnej, ale możemy wziąć tortownicę, Przy większej średnicy formy ciasto nam się mniej wybrzuszy i będzie lepiej układać się na paterze.
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę rózgą 2-3 minuty, aż trochę się napuszy.
Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Mieszamy składniki ciasta tylko do ich połączenia.
Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy foremką o blat 2-3 razy, aby pozbyć się nadmiaru powietrza w cieście.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy, układamy do góry spodem i nasączamy mlekiem. Następnie polewamy czekoladą roztopioną z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewa powinna być lekko przestudzona. Możemy posypać ciasto dodatkowo gotową posypką.
Ciasto czekoladowe korzenne z polewą gotowe!