Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest totalnie fantastycznie czekoladowe, mokre i plasuje się gdzieś pomiędzy brownie a babką czekoladową. Ma lekko wyczuwalny, przyjemny aromat ciemnego irlandzkiego piwa Guinness, które nadaje charakteru, wpływa na kolor i strukturę ciasta, a całości dopełnia słono – słodki frosting. I co najlepsze - do wykonania całości wcale nie jest potrzebny mikser - wystarczy rózga. :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5674
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36893
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5674
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36893
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Składniki
Zaczynamy od podgrzania piwa Guinness i masła w dużym garnku. Mieszamy do czasu, aż masło całkiem się rozpuści. Wtedy ściągamy garnek z gazu, dodajemy cukier i kakao. Mieszamy rózgą.
W osobnym naczyniu ubijamy cukier wanilinowy ze śmietaną i jajkami. Dodajemy do jeszcze ciepłego garnka z piwem, cały czas mieszając.
Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy do garnka z piwem. Całość mieszamy, ale niezbyt długo – tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto nie będzie jakoś bardzo gęste). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, grzałka góra – dół, przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto i zostawić do ostygnięcia.
Kiedy ciasto ostygnie, zabieramy się za zrobienie frostingu. Zimny serek Philadelphia ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie dodajemy zimnej śmietanki i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Masę wykładamy na ciasto, tak by przypominała piankę z piwa i posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO!
Wiem, że cukru może wydawać wam się dużo, ale gwarantuję wam (zarówno ja, jak i moi zaufani testerzy :D), że ciasto wcale nie jest słodkie. Wszystko dzięki Guinnessowi, który nadaje ciastu przyjemnej goryczki.