Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesteście wielbicielami czekolady? A może szukacie pomysłu na pyszny, prosty deser? Jeśli tak, przygotujcie ciasto czekoladowe w 15 minut według tego przepisu. Chwila roboty i gotowe! Jak przygotować ciasto czekoladowe w 15 minut? Cały proces przygotowania ciasta sprowadza się do połączenia wszystkich składników w misce, zaczynając od masła, jajek i cukru, kończąc na mące, mleku, proszku do pieczenia i kakao. Zmiksowane ciasto następnie należy przelać do formy i wstawić do pieca. Ile piec ciasto czekoladowe? Wszystko zależy od mocy piekarnika i wielkości blaszki. Ciasto czekoladowe możemy upiec w dwóch keksówkach o wymiarach 35 x 12 cm lub jednej, prostokątnej formie o wymiarach 25 x 36 cm . Blaszkę z ciastem czekoladowym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Ciasto pieczemy przez około 45 minut. Przed końcem pieczenia warto w cieście zanurzyć patyczek do szaszłyków i sprawdzić, czy jest odpowiednio wypieczone. Surowe ciasto przyklei się do patyczka. Jak udekorować ciasto czekoladowe? Ciasto czekoladowe w 15 minut nie wymaga żadnej dekoracji. Jeśli jednak chcemy uatrakcyjnić jego wygląd i smak, warto przygotować polewę z gorzkiej czekolady, którą polejemy górę naszego wypieku.
mikser, dwie keksówki 35 x 12 cm
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4722
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4722
Składniki
Miękkie masło przełóż do miski. Ubij mikserem na puszystą masę. W trakcie miksowania do masła dodawaj stopniowo cukier, wbijaj po jednym jajku. Odstaw mikser na bok. Do powstałej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej szklankę mleka. Składniki początkowo wymieszaj, następnie zmiksuj do połączenia.
Blaszkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe przelej do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Ciasto czekoladowe piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).