Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o lekko bananowej nucie co składa się na wyborny smak i doskonały efekt. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę -jest proste do upieczenia. Polecamy je zwłaszcza osobom, które rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4167
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1155
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4167
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1155
Składniki
Do miski przekładamy obrane ze skórki banany i rozgniatamy je widelcem lub blenderem na papkę. Dodajemy olej, jajka, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Do dużej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy rózgą do połączenia składników.
Do suchych składników dodajemy mokre, krótko mieszamy łyżką. Dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką niezbyt długo i intensywnie, aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 19 lub 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach, wyrównujemy.
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 55- 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia. Przestudzone ciasto wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier do pieczenia i przekładamy na paterę.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Czekoladę rozdrobnioną przekładamy do gorącej śmietanki i rozpuszczamy. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawiamy ją do przestygnięcia na około 10 minut. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta. Ciasto czekoladowe z bananami gotowe!