Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo proste do wykonania ciacho, podobno ulubione S.P. Krolowej Elzbiety, ale cos mi mowi ze dla niej nie robiono go z kupnych herbatnikow ;-) My sprawe troche upraszczamy, ale i tak jest pycha.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 52
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 578
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2014
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4008
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 52
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 578
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2014
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4008
Składniki
Herbatniki polamac na drobne kawaleczki. Maja byc wyczuwalne w ciescie, nie mozna ich sproszkowac. W garnku na wolnym ogniu zagotowac smietane z maslem i czekolada, mieszajac aby masa sie nie przypalila. Goraca mase czekoladowa wlac do miski z herbatnikami i dokladnie wymieszac do polaczenia sie skladnikow (bardzo dobrze robi sie to reka w rekawiczce, ale mozna tez lyzka). Ja dodaje takze kilka kropel olejku pomaranczowego. Przelozyc do okraglej formy (ok 16cm) wylozonej folia spozywcza, dobrze docisnac aby ciasto nie mialo "dziur" i wstawic do lodowki do zastygniecia. Potrwa to mimimum godzine.
Przygotowujemy polewe, podgrzewajac wszystkie jej skladniki do calkowitego sie ich rozpuszczenia i polaczenia. Po wystygnieciu wyjmujemy ciasto z foremki i dekorujemy polewa. Schladzamy kilka minut i gotowe. Smacznego.