Czekoladowe ciasto z dodatkiem słodkich jabłek to znakomity pomysł na sobotni wypiek. Jest proste w przygotowaniu, niedrogie, a do tego bardzo szybkie. Jeśli ciasto przygotowujesz tylko dla osób dorosłych, możesz do jabłek, prócz soku z cytryny dodać kilka łyżek ciemnego rumu, który znakomicie nada lekko karmelowego posmaku.
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Składniki
- 700 g jabłek
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 170 g drobnego cukru
- 125 g migdałów
- 4 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Składniki
- 700 g jabłek
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 170 g drobnego cukru
- 125 g migdałów
- 4 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu

Potrzebne przybory kuchenne
Forma do pieczenia 25 cm
Etapy przygotowania
Jabłka umyj i osusz. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do nich sok z cytryny, całość wymieszaj.
Orzechy zmiel w blenderze, nie muszą być zmielone na pył, mogą mieć większe kawałki.
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.
W dużej misce umieść masło i utrzyj z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucierania dodawaj po jednym jajku.
Gdy cukier przestanie chrzęścić wsyp rozdrobnione migdały, resztę suchych składników oraz jabłka. Całość dokładnie wymieszaj.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż masę. Wygładź lekko z wierzchu. Ciasto piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 99
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 57
Ostatnio komentowane przepisy
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 99
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 57



Składniki
- 700 g jabłek
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 170 g drobnego cukru
- 125 g migdałów
- 4 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Jabłka umyj i osusz. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do nich sok z cytryny, całość wymieszaj.
Orzechy zmiel w blenderze, nie muszą być zmielone na pył, mogą mieć większe kawałki.
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.
W dużej misce umieść masło i utrzyj z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucierania dodawaj po jednym jajku.
Gdy cukier przestanie chrzęścić wsyp rozdrobnione migdały, resztę suchych składników oraz jabłka. Całość dokładnie wymieszaj.
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż masę. Wygładź lekko z wierzchu. Ciasto piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut.