Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny deser!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16197
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4945
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16197
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4945
Składniki
Jaja ubijamy z cukrem, następnie pomału dosypujemy suche składniki naprzemiennie z mokrymi (olej, mleko). Gotowe ciasto wylewamy na kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Słonecznik prażymy na suchej patelni uważając by się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony słonecznik wsypujemy do blendera i blendujemy aż stanie się sypki jak mąka. Następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy (można już łyżką) Do chałwy dodajemy pół kostki masła i całość miksujemy na gładką masę. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół i przekładamy 3/4 kremu. Na krem kładziemy drugą część ciasta i rozsmarowujemy na niej resztę kremu. Wierzch posypujemy kakao. Smacznego! Gdy ciasto jest zbyt suche można je delikatnie namoczyć przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny