Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis dla bezglutenowców lubiących słodkości, jak również dla wszystkich pozostałych, bo masa jest rewelacyjna!. Na zdjęciu ostatni kawałek, bo resztę tak szybko zjedli, że nie zdążyłam zrobić fajniejszych zdjęć:)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8697
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8697
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Biszkopt czekoladowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier a następnie żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać do połączenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 st. C. Wyjąć z piekarnika, by dobrze przestygł. Następnie kroimy go na dwa blaty i ponczujemy.
Krem cappuccino: Serek mascarpone i śmietankę oraz cukier puder miksujemy, zaczynając od niskich obrotów, a potem możemy zwiększyć obroty miksera. Krem ubijamy do momentu, aż zrobi się sztywny i wsypujemy cappuccino. Miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia. Gotowym kremem przekładamy blat wcześniej nasączonego biszkoptu i przykrywamy drugim. Całość schładzamy a w tym czasie przygotowujemy polewę.
POLEWA: Mleko, cukier i masło zagotować w garnku, na koniec dodać kakao. Dokładnie wymieszać, by nie zostały grudki. Pozostawić do częściowego ostygnięcia, wtedy tez polewa zgęstnieje i będzie nią lepiej dekorować ciasto.