Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami torcik w smak raz na urodzinki!
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1213
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1213
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem ja jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy wodę i olej. Mąkę łączymy z kakao, cynamonem, startą na dużej tarce czekoladą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łyżką . Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół.
Masa kawowa: Żelatynę łączymy z kawą i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę oraz serek mascarpone miksujemy do chwili aż się połączą i utworzą sztywną masę (sztywniejszą niż bita śmietana). Następnie dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i ponczujemy ponczem przygotowanym z podanych składników. Wykładamy na niego połowę masy kawowej, a na niej układamy pokrojone w grube plasterki i skropione sokiem z cytryny banany. Na banany wykładamy drugą warstwę kremu i przykrywamy naponczowanym biszkoptem. Lekko dociskamy i chłodzimy.
Polewa: Połamaną czekoladę łączymy z mlekiem i rozpuszczamy na ogniu do powstania gładkiej i jednolitej masy, którą dekorujemy wierzch ciasta. Gdy polewa zastygnie pisakami cukrowymi malujemy na niej serca.