Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z serem to nie jest klasyczne sernikobrownie. Wyjątkowy jest tu dodatek karmelowych orzechów, które dodają przyjemnej chrupkości i słodyczy.
tortownica o średnicy 23 cm
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 77
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 40
Polecam.
Odsłon: 370
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3641
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 77
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 40
Polecam.
Odsłon: 370
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3641
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i dodaj cukier. Ponownie zamieszaj i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Masę wylej do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj orzechy. W rondelku podgrzej cukier z wodą do uzyskania karmelowego koloru. Dodaj orzechy i wymieszaj, by dobrze pokryły się masą. Orzechy wyłóż na papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Pokrusz je na mniejsze kawałki i rozsyp je na warstwie ciasta czekoladowego.
Przygotuj warstwę serową. Ser mascarpone utrzyj z jajkami, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylej na rozsypane orzechy.
Upiecz ciasto. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 45-50 minut. Po upieczeniu zostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj glazurę czekoladową. Czekoladę pokrusz i roztop razem z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę rozprowadź na wierzchu ciasta.
Ciasto czekoladowe z serem wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny przed podaniem.