Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z serem to nie jest klasyczne sernikobrownie. Wyjątkowy jest tu dodatek karmelowych orzechów, które dodają przyjemnej chrupkości i słodyczy.
tortownica o średnicy 23 cm
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 20
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21652
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 20
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21652
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i dodaj cukier. Ponownie zamieszaj i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Masę wylej do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj orzechy. W rondelku podgrzej cukier z wodą do uzyskania karmelowego koloru. Dodaj orzechy i wymieszaj, by dobrze pokryły się masą. Orzechy wyłóż na papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Pokrusz je na mniejsze kawałki i rozsyp je na warstwie ciasta czekoladowego.
Przygotuj warstwę serową. Ser mascarpone utrzyj z jajkami, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylej na rozsypane orzechy.
Upiecz ciasto. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 45-50 minut. Po upieczeniu zostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj glazurę czekoladową. Czekoladę pokrusz i roztop razem z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę rozprowadź na wierzchu ciasta.
Ciasto czekoladowe z serem wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny przed podaniem.