Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywnie czekoladowe, wilgotne i puszyste. Dzięki truskawkom ma urocze dziurki. Polewa robi się sama podczas przygotowywania ciasta i przyjemnie rozpływa się w ustach podczas jedzenia ;).
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 789
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22829
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15250
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4949
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 789
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22829
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15250
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4949
Składniki
Jaja i maślanka muszą być w temperaturze pokojowej. Masło i czekolady rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Odlać pół szklanki. Posłuży później za polewę ;). Ubić jajka z cukrem (masa zwiększy objętość i wyraźnie pojaśnieje). Dolewać maślankę i przestygniętą zawartość rondelka, cały czas miksując. W tym momencie można dolać ekstrakt (ważne, żeby to nie był olejek, tylko prawdziwy ekstrakt na alkoholu). Wsypywać powoli przesianą mąkę z proszkiem i kakao, mieszając na wolnych obrotach miksera lub trzepaczką. Nie trzeba mieszać długo, ma powstać gładkie, dość płynne ciasto. Przelać do formy, ułożyć na wierzchu truskawki. Piec ok. 50 min. w 180°C. Po wystygnięciu polać pozostałą polewą. Smacznego! :)