Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywnie czekoladowe, wilgotne i puszyste. Dzięki truskawkom ma urocze dziurki. Polewa robi się sama podczas przygotowywania ciasta i przyjemnie rozpływa się w ustach podczas jedzenia ;).
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 151
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 151
Składniki
Jaja i maślanka muszą być w temperaturze pokojowej. Masło i czekolady rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Odlać pół szklanki. Posłuży później za polewę ;). Ubić jajka z cukrem (masa zwiększy objętość i wyraźnie pojaśnieje). Dolewać maślankę i przestygniętą zawartość rondelka, cały czas miksując. W tym momencie można dolać ekstrakt (ważne, żeby to nie był olejek, tylko prawdziwy ekstrakt na alkoholu). Wsypywać powoli przesianą mąkę z proszkiem i kakao, mieszając na wolnych obrotach miksera lub trzepaczką. Nie trzeba mieszać długo, ma powstać gładkie, dość płynne ciasto. Przelać do formy, ułożyć na wierzchu truskawki. Piec ok. 50 min. w 180°C. Po wystygnięciu polać pozostałą polewą. Smacznego! :)