Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mocno czekoladowy smak plus wiśnie, połączenie idealne
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 46
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 46
Składniki
1. ciasto: żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli, dodać żółtka, chwilę ubijać na małych obrotach, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao oraz wodę, ocet i olej, delikatnie wszystko wymieszać, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 25-30 min, wystudzić, 2. wymieszać mąki i cukier, rozrobić z 1 szkl mleka, zagotować pozostałą szklankę mleka, dodać pokruszoną czekoladę i łyżkę cukru waniliowego, wlac rozrobione mąki, ugotować budyń, wystudzić, masło utrzeć, dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu, zrobić krem, 3. 2 szkl soku wiśniowego (uzupełnić wodą do 2 szkl) zagotować, wsypać galaretki wiśniowe, rozpuścić, odstawić, do tężejącej galaretki dodać wiśnie, 4. zimne ciasto przekroić na dwie części, na dolnej rozsmarować 2/3 kremu (biszkopt można wcześniej nasączyć), na kremie rozłożyć wiśnie z galaretką, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować pozostałym kremem, odstawić na kilka godzin do lodówki, smacznego