Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mocno czekoladowy smak plus wiśnie, połączenie idealne
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118183
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8431
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3119
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2168
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1550
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118183
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8431
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3119
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2168
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1550
Składniki
1. ciasto: żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli, dodać żółtka, chwilę ubijać na małych obrotach, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao oraz wodę, ocet i olej, delikatnie wszystko wymieszać, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 25-30 min, wystudzić, 2. wymieszać mąki i cukier, rozrobić z 1 szkl mleka, zagotować pozostałą szklankę mleka, dodać pokruszoną czekoladę i łyżkę cukru waniliowego, wlac rozrobione mąki, ugotować budyń, wystudzić, masło utrzeć, dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu, zrobić krem, 3. 2 szkl soku wiśniowego (uzupełnić wodą do 2 szkl) zagotować, wsypać galaretki wiśniowe, rozpuścić, odstawić, do tężejącej galaretki dodać wiśnie, 4. zimne ciasto przekroić na dwie części, na dolnej rozsmarować 2/3 kremu (biszkopt można wcześniej nasączyć), na kremie rozłożyć wiśnie z galaretką, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować pozostałym kremem, odstawić na kilka godzin do lodówki, smacznego