Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką, pachnące cynamonem gotowe w godzinę.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 990
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 990
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Składniki
Formę okrągłą 18 lub 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 °C (góra-dół bez termoobiegu). Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Ubijamy ciasto. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy. Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania. Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy o blat 2-3 razy.
Układamy na nim połówki wypestkowanych śliwek (zawsze skórką na ciasto). Posypujemy obficie cynamonem.
Na wierzchu ciasta układamy kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami kruszonką gotowe!