Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykły czekoladowy biszkopt przełożony świeżo ubitą śmietaną z dodatkiem pysznych brzoskwiń. Tak powstało moje pyszne, proste ciasto.
blaszka, papier do pieczenia, mikser, łyżka drewniana, garnuszek,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Biszkopt; Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam na sztywną masę z odrobiną soli, nie przerywając ubijania dodawałam żółtka na przemian z cukrem. Do ubitej masy jajecznej przesiałam mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą już nie miksując tylko drewnianą łyżką wymieszałam do połączenia składników i na końcu do masy dodałam startą czekoladę. Po wymieszaniu masę przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam około 40 minut a (najlepiej do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wystudziłam. Wielkość blaszki 25/36 cm. Krem śmietankowy; Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem dodając pod koniec śmietan fixy. Do ubitej śmietany cienkim strumykiem wlewałam rozpuszczoną w gorącej wodzie ale letnią żelatynę, delikatnie zmiksowałam. Wystudzony biszkopt przekroiłam na 2 części ( czyli jak to mówimy na dwa blaty) Każdy nasączyłam sokiem z brzoskwiń, posmarowałam wiśniami w żelu, nałożyłam większą część ubitej śmietany oraz odsączone pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryłam drugim blatem nałożyłam drugą część śmietany , górę ciasta obficie posypałam startą czekoladą. Ciasto włożyłam na noc do lodówki. Smacznego.
Biszkopt po upieczeniu i przekrojeniu