Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykły czekoladowy biszkopt przełożony świeżo ubitą śmietaną z dodatkiem pysznych brzoskwiń. Tak powstało moje pyszne, proste ciasto.
blaszka, papier do pieczenia, mikser, łyżka drewniana, garnuszek,
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5391
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1746
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5287
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1795
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5391
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1746
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5287
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1795
Składniki
Biszkopt; Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam na sztywną masę z odrobiną soli, nie przerywając ubijania dodawałam żółtka na przemian z cukrem. Do ubitej masy jajecznej przesiałam mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą już nie miksując tylko drewnianą łyżką wymieszałam do połączenia składników i na końcu do masy dodałam startą czekoladę. Po wymieszaniu masę przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam około 40 minut a (najlepiej do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wystudziłam. Wielkość blaszki 25/36 cm. Krem śmietankowy; Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem dodając pod koniec śmietan fixy. Do ubitej śmietany cienkim strumykiem wlewałam rozpuszczoną w gorącej wodzie ale letnią żelatynę, delikatnie zmiksowałam. Wystudzony biszkopt przekroiłam na 2 części ( czyli jak to mówimy na dwa blaty) Każdy nasączyłam sokiem z brzoskwiń, posmarowałam wiśniami w żelu, nałożyłam większą część ubitej śmietany oraz odsączone pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryłam drugim blatem nałożyłam drugą część śmietany , górę ciasta obficie posypałam startą czekoladą. Ciasto włożyłam na noc do lodówki. Smacznego.
Biszkopt po upieczeniu i przekrojeniu