Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie czekolady i malin to prawdziwy hit! Ciasto czekoladowo-malinowe zachwyci nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Gęste, czekoladowe ciasto polane błyszczącą polewą i udekorowane świeżymi malinami skradnie twoje serce. Wykonasz je w zaledwie godzinę, więc to skuteczny ratunek przed wizytą niezapowiedzianych gości.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1312
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 247
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 37
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1312
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 247
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 37
Składniki
W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, kakao i sodę. Następnie odstaw na bok. Ubij mikserem olej, mleko, majonez i ekstrakt waniliowy. Możesz pominąć dodanie majonezu, jednak jego obecność wprowadza dodatkową wilgoć i delikatność do ciasta. Składniki ubijaj razem na małych obrotach przez ok. 30 sekund. Następnie dodawaj mączną mieszankę i miksuj, aż wszystko się połączy (ok. 15 sekund).
Wyłóż blaszkę (25 × 30) papierem do pieczenia i wyłóż do niej ciasto. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 30-35 minut lub piecz do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij blaszkę i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Po tym czasie wyjmij z foremki i odstaw na godzinę do pełnego wystygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę, dodaj masło i mieszaj, aby składniki się połączyły. Powstałą polewą polej ciasto, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj świeżymi malinami. Ciasto możesz podawać od razu lub pełnym zastygnięciu czekoladowej masy.