Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-04-2024
Mocno czekoladowe ciasto z wiśniami z kompotu i lukrem wiśniowym. Ciasto nie zawiera w składzie jajek. Przeznaczone jest dla osób nie mogących lub nie chcących jeść jajek.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 741
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 56
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 111
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 137
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 741
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 56
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 111
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 137
Składniki
Forma okrągła do pieczenia 20 cm średnicy wyłożona na spodzie papierem do pieczenia Suche składniki przesiane przez sito i wymieszane.
Suche składniki przesypujemy do misy miksera. Dodajemy do nich mleko, cukier i olej. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą miksera. Masa jest dosyć gęsta. Na koniec wlewamy ocet i krótko miksujemy całość.
Przekładamy ciasto do foremki. Wiśnie oprószamy mąką i dajemy na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy i polewamy wiśniowym lukrem. Ciasto czekoladowo -wiśniowe bez jajek gotowe!