Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czeskie - jedno z najpopularniejszych ciast, które w niektórych kręgach znane jest również jako miodownik czy ciasto grysikowe. Jak przyrządzić w domu wyborne, wykwintne ciasto czeskie, które zachwyca swoim wyglądem na witrynkach cukierniczych? Wbrew pozorom nie jest to trudne! Przepis na ciasto czeskie jest banalny - całość zajmie wam kilkanaście minut
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 568
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 315
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 568
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 315
Składniki
Przygotować ciasto: podgrzać miód i mleko. Mąkę wymieszać z zimnym, pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, jajko, sodę, ciepłe mleko i miód. Całość szybko zagnieść, uformować kulę i podzielić na 3 części.
Każdą z części rozwałkować na placek o średnicy 21 cm i piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 180 stopniach przy grzaniu góra-dół. Ostudzić.
W międzyczasie przygotować krem – kaszę mannę ugotować na mleku – powinna być dość gęsta. Ostudzić.
Utrzeć masło z cukrem na gładką białą masę, ciągle ucierając dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną kaszę mannę.
Przygotować polewę – masło, kakao, cukier puder i mleko podgrzewać aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania płynnej, czekoladowej masy. Przestudzić
Złożyć ciasto – na pierwszy blat wyłożyć 1/2 powideł śliwkowych oraz połowę kremu, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć, trzeci blat położyć na wierzchu, lekko docisnąć i polać przestudzoną polewą. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce lub do lodówki aby masa i polewa stężały, a ciasto zmiękło.