Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z truskawkami, jabłkami i śliwkami z polewą mocno czekoladową.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 743
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22779
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15167
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4872
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45549
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 743
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22779
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15167
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4872
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45549
Składniki
0,5 kostki margaryny włożyć do zamrażalnika, aby była jak najtwardsza. Mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Tortownicę o średnicy około 24 cm natłuścić, np. margaryną. Połowę przygotowanej suchej mieszanki wysypać na dno tortownicy i równomiernie rozprowadzić.
Jabłka obrać, usunąć niejadalną część i pokroić w cząstki. Ułożyć w tortownicy na mieszance, tak jak jest to pokazane na zdjęciu.
Na jabłkach ułożyć wypestkowane połówki śliwek i truskawki. Całość przysypać resztą suchej mieszanki.
0,5 kostki wyjętej z zamrażalnika margaryny pokroić na cienkie plastry i ułożyć na wierzchu. Można też margarynę utrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Jeżeli używane są mrożone owoce, czas pieczenia należy wydłużyć o 15 minut. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.
Przygotować polewę czekoladową. Rozpuścić w garnku margarynę, dodać wodę, cukier i kakao. Wszystko dobrze wymieszać i podgrzewać powoli aż do rozpuszczenia składników. Następnie polewę przestudzić mieszając, aby pozostała gładka i jednolita. Garnek z polewą można włożyć na chwilę do zimnej kąpieli wodnej. Gęstą, aksamitną polewą polać wystudzone ciasto.