Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto, pomysł na wykorzystanie pozostałych z innych wypieków białek
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27517
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27517
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
1. na biszkopt oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, dodać cukier a na koniec żółtka, chwilę ubijać, dodać przesianą z proszkiem mąkę, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika, piec 20-25 min, wyjąc z formy, wystudzić, 2. na bezę ubić na sztywno białka, dodać cukier a następnie wiórki i mak oraz proszek do pieczenia, wyłożyć na tę taka samą formę, wstawić do nagrzanego do 175 st piekarnika, piec ok 25 min, 3. brzoskwinie odcedzić z syropu, drobno pokroić, 1/2 szkl syropu oraz 1/2 szkl wody zagotować, do gorącego płynu wsypać galaretkę, dokładnie rozmieszać, połączyć z brzoskwiniami, ( w czasie upałów można dodać 1/2 łyżeczki żelatyny ), odstawić do wystygnięcia, 4. na masę śmietankową rozpuścić galaretkę i 1/2 szkl gorącej wody, odstawić do wystygnięcia, wystudzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać tężejącą galaretkę, 5. czekoladę połamać wraz z mlekiem rozpuścić na parze, 6. składanie ciasta: jasny biszkopt (można nasączyć wodą z cukrem i cytryną) - tężejąca galaretka z brzoskwiniami - beza kokosowa - śmietanka z galaretką cytrynową - biszkopty zamoczone w syropie z brzoskwiń - rozpuszczona czekolada, odstawić na 2 godz do lodówki smacznego