Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto, pomysł na wykorzystanie pozostałych z innych wypieków białek
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5840
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 416
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5840
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 416
Składniki
1. na biszkopt oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, dodać cukier a na koniec żółtka, chwilę ubijać, dodać przesianą z proszkiem mąkę, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika, piec 20-25 min, wyjąc z formy, wystudzić, 2. na bezę ubić na sztywno białka, dodać cukier a następnie wiórki i mak oraz proszek do pieczenia, wyłożyć na tę taka samą formę, wstawić do nagrzanego do 175 st piekarnika, piec ok 25 min, 3. brzoskwinie odcedzić z syropu, drobno pokroić, 1/2 szkl syropu oraz 1/2 szkl wody zagotować, do gorącego płynu wsypać galaretkę, dokładnie rozmieszać, połączyć z brzoskwiniami, ( w czasie upałów można dodać 1/2 łyżeczki żelatyny ), odstawić do wystygnięcia, 4. na masę śmietankową rozpuścić galaretkę i 1/2 szkl gorącej wody, odstawić do wystygnięcia, wystudzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać tężejącą galaretkę, 5. czekoladę połamać wraz z mlekiem rozpuścić na parze, 6. składanie ciasta: jasny biszkopt (można nasączyć wodą z cukrem i cytryną) - tężejąca galaretka z brzoskwiniami - beza kokosowa - śmietanka z galaretką cytrynową - biszkopty zamoczone w syropie z brzoskwiń - rozpuszczona czekolada, odstawić na 2 godz do lodówki smacznego