Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto do herbaty zrobisz o każdej porze roku, a jabłka możesz zamienić na inne dowolne owoce. Delikatna masa serowa urozmaica smak kruszonki, dlatego koniecznie musisz spróbować tego połączenia.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13836
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43293
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 462
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13836
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43293
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 462
Składniki
Najpierw zrób ciasto. Mąkę połącz z posiekanym masłem wyciągniętym prosto z lodówki. Dodaj cukier puder, jajko i żółtko. Z tych składników energicznie zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj łyżkę wody. Uformuj kulę, owiń folią, a następnie umieść w lodówce na minimum 40 minut.
Po tym czasie wyciągnij ciasto kruche z lodówki. Odkrój z niego 1/3 i ponownie włóż do lodówki. Pozostałą część rozwałkuj i wypełnij prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pomocą widelca podziurkuj i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 12 minut, aby spód się podpiekł.
W tym czasie zrób nadzienie. Serek śmietankowy zmiksuj krótko z cukrami i jajkami. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zasyp je cynamonem i wymieszaj.
Na podpieczonym spodzie wyłóż cienką warstwę masy serowej, a na to równomiernie rozłóż przygotowane jabłka. Wyciągnij mniejszą część ciasta z lodówki i zetrzyj na górę. Ponownie włóż do piekarnika na około 35 minut.
Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.