Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste i wyjątkowo smaczne ciasto do kawy uda się nawet początkującym kucharzom. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych i owocowych deserów.
Do tego przepisu wykorzystaj formę prostokątną o dłuższej długości boku ok. 22-24 cm.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 509
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2666
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2710
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 509
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2666
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2710
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od jajek i zacznij je ubijać na wysokich obrotach z dodatkiem soli. Kiedy zaczną robić się sztywne, dodawaj stopniowo cukier. Masa powinna być gęsta i błyszcząca, wtedy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy z ciastem i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnij masą na biszkopt. Piecz przez około 30-35 minut aż do suchego patyczka.
Przygotuj mus wiśniowy. Wydrylowane owoce umieść w garnku i delikatnie podgrzej często mieszając. Wiśnie mogą zacząć puszczać sok, który doda pysznego aromatu. Kiedy owoce zaczną wrzeć, dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
W tym czasie zrób masę śmietanową. Mocno schłodzoną śmietankę umieść w suchym i czystym naczyniu. Zacznij miksować na średnich obrotach, a kiedy zacznie robić się gęsta, zwiększ moc. Dodaj mascarpone i znów ubijaj na średnich obrotach. Na koniec wsyp cukier, krótko zmiksuj.
Spód formy wyłóż herbatnikami maślanymi (najlepiej tej samej, w której wcześniej piekł się biszkopt). Na nie wylej tężejący mus wiśniowy. Ponownie przykryj go herbatnikami, włóż do lodówki na około godzinę.
Wyciągnij formę z lodówki, na herbatniki ułóż biszkopt i udekoruj go masą śmietanową. Całość możesz udekorować wiśniami albo konfiturą.