Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7561
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 197
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2326
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 523
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7561
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 197
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2326
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 523
Składniki
Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże, zasypujemy je łyżeczką cukru i zalewamy ciepłą wodą oraz odrobiną ciepłego mleka. Dokładnie wszystko mieszamy, aby cukier i drożdże się rozpuściły. Odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostały cukier. W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawimy na chwilę, aby lekko przestygła. Przelewamy margarynę do miski z mąką i cukrem. Do osobnej małej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je, aby żółtko połączyło się z białkiem. Przelewamy jajko do miski z pozostałymi składnikami. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do miski i odstawiamy ponownie na 25 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
KRUSZONKA: - Margaryna 2 łyżki - Mąka pszenna 4 łyżki - Cukier 2 łyżki Do miski wsypujemy mąkę i cukier oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą tak, aby powstały „okruchy”. Wstawiamy do lodówki.
Blachę do ciasta (użyłam tej o wymiarach 33x12cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto, które formujemy tak, aby przykryło całe dno blachy. Na wierzch ciasta sypiemy wcześniej przygotowaną kruszonkę. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni (w czasie pieczenia nie powinno otwierać się piekarnika, aby ciasto nie opadło).