Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
unikałam pieczenia ciasta drożdżowego aż znalazłam przepis idealny, ciasto wychodzi puszyste, zawsze się udaje i nie jest pracochłonne
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 297
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 543
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 729
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1153
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 234
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6131
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 297
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 543
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 729
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1153
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 234
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6131
Składniki
1. do garnuszka wsypać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru, dodać pokruszone drożdże, rozmieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do ruszenia, 2. do miski wsypać resztę mąki, dodać cukier, jajka, szczyptę soli i cukier waniliowy, dodać wyrośnięte drożdże, roztopione, chłodne masło oraz letnie mleko, wyrobić ciasto (wyrabianie powinno trwać do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk), dodać rodzynki i jeszcze razem wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, 3. z maki, cukru i masła zrobić kruszonkę, 4. wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, odstawić jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce, na wierzchu ułożyć owoce (ja użyłam mrożonych, posypanych cukrem śliwek), posypać kruszonką, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 40 min, smacznego