Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałam okazję wypróbować wiele przepisów na ciasto drożdżowe - jednak to Babci jest najlepsze :). Ostatnie próby innego przepisu skończyły się wielkim zakalcem i szybkim powrotem do tego przepisu. Chociaż to ciasto drożdżowe Babcia zawsze mówiła ze to jedno z najtrudniejszych ciast. Sprawdza się zarówno jako ciacho, ale również jako wielkanocne babki. Najlepiej smakuje jeszcze cieple posmarowane dobrym masłem. Nie wiem ile lat ma ten przepis - ale Babcia zawsze z niego korzystała.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 140
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4316
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11733
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5549
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13820
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 140
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4316
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11733
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5549
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13820
Składniki
Z drożdży, odrobiny mleka i łyżki cukru robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka i wyrabiamy do czasu gdy ciasto będzie jednolite, następnie dodajemy przestudzoną margarynę, Wyrabiamy ( w razie konieczności dodajemy mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( i tu ciężko określić czas). Po wyrośnięciu krótko wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej blachy. Pikę w 185 stopniach ok. 50 minut ( do tak zwanego suchego patyczka). Jeżeli lubimy - możemy dodać ulubione bakalie.