Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe bez mleka, jajek i masła. Ze szczyptą kurkumy dającej jej pięknie złocisty kolor:)
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3801
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 963
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 230
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34219
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 566
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3801
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 963
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 230
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34219
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 566
Składniki
Do miski kruszyny drożdże, zasypujemy je cukrem. Całość mieszamy łyżką do momentu rozpuszczenia drożdży. Wlewamy połowę wody. Odstawiamy na 10 min.
Dodajemy mąkę, resztę wody, olej, szczyptę soli i kurkumy. Całość wyrabiamy na gładką elastyczna mase. Może nam to zająć nawet kilka minut. W razie potrzeby gdyby ciasto lepiło nam się do ręki podsypać jeszcze mąka. Włożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 min.
Po tym czasie ciasto przekładamy do formy (ja na dno formy dałam papier do pieczenia, a boki posmarowałam masłem). Odstawiamy na 15-20 min, a w tym czasie nagrzewany piekarnik do 210 stopni. Pieczemy ok 30 min. Smacznego :)
.