Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wyszło pyszne,lekkie i puszyste.Truskawki i jabłka dopełniły jego smaku. Bardzo polecam:)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38579
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 397
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38579
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 397
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Składniki
ZACZYN 1łyżka mąki Drożdże Łyżka cukru i odrobina mleka,wszystko rozetrzeć i dać pod przykryciem do wyrośnięcia. CIASTO Przesianą mąkę dać do miski,dodać 4 żółtka,cukier,wyrośnięty zaczyn oraz letnie mleko. Wyrabiać ciasto,aż będzie gładkie i odchodziło od ręki.Jeśli będzie za twarde dodać jeszcze mleka. Pod koniec dać roztopione letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiać by składniki dobrze się połączyły. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na długość foremki. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia,położyć ciasto robiąc po bokach wyższe zagięcia,by sok z owoców nie wyciekł.Ułożyć truskawki,jabłka pocięte i posypać je cynamonem. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 50st.po 20 min zwiększyć temp.do 180st.i piec około 50min. Trzeba pilnować gdyż każdy piekarnik inaczej piecze.Ciasto nie może być za bardzo przypieczone do nałożenia piany.
Po tym czasie wyjąć ciasto i położyć ubitą pianę z czterech białek i łyżki cukru. Dać ponownie do piekarnika i piec do zezłocenia się piany. Najlepiej smakuje lekko przestudzone:)
Smacznego życzę:)