Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie zaczyna się sezon malinowy. Maliny czerwienią się w moim ogrodzie na krzaczkach, w sumie to czekałam na nie cały rok. Uwielbiam wykorzystywać je w ciastach i różnych deserach. Uwielbiam ich zapach i kwaskowaty smak. A dzisiaj częstuję Was pysznym drożdżowym ciastem. Ciasto jest bardzo wilgotne, budyniowe i pysznie pachnące malinami. Upieczcie koniecznie na podwieczorek. Zachęcam i smacznego życzę :)
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 48
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2326
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 48
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2326
Składniki
Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Budyń rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy równomiernie na ciasto. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wykładamy na budyń.
Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Upieczone ciasto studzimy i kroimy. Podajemy, a ja smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.