Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedno z najprostszych a równocześnie najpyszniejszych ciast jakie można przygotować. Tym razem na nasze stoły trafi puszyste ciasto drożdżowe z budyniem i świeżymi borówkami. Niesamowicie puszyste, lekko waniliowe ciasto drożdżowe świetnie łączy się z gładkim, gęstym budyniem. Owoce nadają ciastu świeżości, a w połączeniu z budyniem sprawiają, że całość wilgotna, dzięki czemu drożdżówka nie wysycha. Wszystko to pokryte jest chrupiącą kruszonką, która w tym wypadku pełni rolę przysłowiowej wisienki na torcie.
blaszka 26 x 26 cm, mikser z końcówkami do ciasta drożdżowego
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1803
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 771
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 726
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1803
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 771
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 726
Składniki
Do dużej miski przesyp 400 g mąki pszennej i dodaj do niej 80 g drobnego białego cukru oraz 7 g suchych drożdży. Składniki suche krótko przemieszaj, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące. Następnie dodaj do nich 150 g lekko podgrzanego mleka, 3 duże jajka, 80 g rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz dwie łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość miski krótko wymieszaj przy pomocy miksera z łopatkami do ciasta drożdżowego, na niskich obrotach, do momentu, aż mąka wchłonie całą wilgoć. Wtedy zwiększ obroty na średnio wysokie i wyrabiaj przez około 5 minut, do chwili, kiedy ciasto nabierze odrobiny struktury.
Po około 5 minutach oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki, a następnie szczelnie przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, na godzinę lub dwie, do chwili, kiedy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia.
Przygotuj budyń waniliowy, używając dwóch opakowań. Postępuj według instrukcji z opakowania; zmniejsz jedynie ilość mleka z 1 litra na 700 ml.
Przygotuj kruszonkę. Do niewielkiej miski wsyp 100 g mąki pszennej i 50 g cukru. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do rozprowadzenia cukru w mące. Wtedy dodaj do niej 50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę i cukier palcami, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tak przygotowaną kruszonkę odstaw do czasu, aż będzie potrzebna.
Wyrośnięte ciasto przełóż do kwadratowej blaszki o boku 26 cm. Spód blaszki wcześniej wyłóż papierem do pieczenia, a jej boki natłuść i oprósz kaszą manną, bułką tartą albo mąką. Rozprowadź ciasto po całej powierzchni formy i przy okazji wybij z niego powietrze. Ja używam sylikonowej szpatułki, ale możesz zrobić to też natłuszczonymi dłońmi.
Na tak przygotowane ciasto drożdżowe wyłóż niewielkie placuszki wystudzonego budyniu waniliowego. Nie przesadzaj z ilością budyniu, bo będzie rozpychał ciasto drożdżowe. Ja na swoje ciasto wyłożyłem około 2/3 przygotowanego budyniu. Następnie wyłóż na ciasto około 400 g borówek lub innych owoców: malin albo truskawek. Na końcu obficie posyp ciasto przygotowaną wcześniej kruszonką. Blaszkę z tak przygotowanym ciastem przykryj w miarę szczelnie kawałkiem folii spożywczej i odstaw w ciepłe miejsce, na około 30 minut, żeby ciasto trochę odpoczęło i podrosło.
Po 30 minutach zdejmij folię i włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 30 minut, do chwili, kiedy ciasto pięknie się zarumieni, a owoce delikatnie zagotują i utworzy się z nich coś w rodzaju dżemu. Jeśli drożdżówka zbyt szybko nabiera koloru, można przykryć ją kawałkiem papieru do pieczeniu. Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia ciasta i zestalenia budyniu. Około godzina, może dwie, powinny wystarczyć.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować lub podawać po prostu.
Smacznego!