Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do ciasta dodałem cukinię z przepisu „Cukinia jak ananas”. https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-cukinia-jak-ananas,2052654,tramwajarz.html Dotychczas nikt z jedzących drożdżówkę nie zgadł co to za owoc. Najczęściej obstawiane są jabłka i gruszki :)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4355
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1281
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4355
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1281
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Składniki
Ponieważ używałem suszonych drożdży, nie musiałem robić zacieru. W przypadku drożdży świeżych należy je rozdrobnić, wymieszać w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki, a następnie zostawić w ciepłym miejscu aż podwoją swoją objętość.
Masło rozpuściłem i ostudziłem. Z podanych składników wymieszałem mikserem z hakami ciasto, które następnie przykryłem ściereczką i zostawiłem do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe bardzo "lubi" wyrabianie. Lepiej wyrasta gdy jest mocno napowietrzone.
W tym czasie przygotowuję kruszonkę: mąkę z cukrem i masłem rozcieram w dłoniach aż powstaną "grudki".
Wyrośnięte ciasto przełożyłem do blaszki wyłożonej papierem, posypałem owocami oraz kruszonką i ponownie odstawiłem w ciepłe miejsce. Cukinię odsączyłem i rozrzuciłem równomiernie po cieście. Kruszonkę zazwyczaj robię w podwójnej ilości.
Do swojego drożdżowego zawsze dodaję sporo rodzynek - bo lubię rodzynki :D
Piekłem około 40 minut w 180 stopniach, blaszka o wymiarach 23x23cm
Przemycamy zdrowie: W drożdżówce łatwo przemycić kurkumę, ostropest, otręby, siemię lniane, płatki owsiane.