Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek drożdżowy z dodatkiem mleka w proszku i z kruszonką. Polecam!
Forma 28 cm x 26 cm
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4411
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1112
Polecam.
Odsłon: 648
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4411
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1112
Polecam.
Odsłon: 648
Składniki
CIASTO Zrobić rozczyn.: drożdże rozetrzeć z 5 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać. Nakryć miseczkę i odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło. Ostudzić. Do mąki dodać szczyptę soli, resztę cukru, 1 szklankę mleka w proszku, Wymieszać. Dodać 3 żółtka, 1 cało jajko, mleko, wyrośnięty rozczyn z drożdży i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na ok.1 godz. w ciepłe miejsce. Następnie ciasto przełożyć do formy, nakryć i odstawić jeszcze na 30 min. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść dłońmi lub za pomocą robota kuchennego. Kruszonką posypać ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 170ºC i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu, przez 15 minut, studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.