Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek drożdżowy z dodatkiem mleka w proszku i z kruszonką. Polecam!
Forma 28 cm x 26 cm
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
CIASTO Zrobić rozczyn.: drożdże rozetrzeć z 5 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać. Nakryć miseczkę i odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło. Ostudzić. Do mąki dodać szczyptę soli, resztę cukru, 1 szklankę mleka w proszku, Wymieszać. Dodać 3 żółtka, 1 cało jajko, mleko, wyrośnięty rozczyn z drożdży i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na ok.1 godz. w ciepłe miejsce. Następnie ciasto przełożyć do formy, nakryć i odstawić jeszcze na 30 min. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść dłońmi lub za pomocą robota kuchennego. Kruszonką posypać ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 170ºC i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu, przez 15 minut, studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.