Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe ciasto drożdżowe z mrożonymi owocami zapraszam po przepis.
Zupa grzybowa z grzankami to pyszna propozycja, nieco inna od wszystkich wcze...
Odsłon: 905
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 99
Zupa grzybowa z grzankami to pyszna propozycja, nieco inna od wszystkich wcze...
Odsłon: 905
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 99
Składniki
Ciasto drożdżowe ;Do miski daje 3 szkl maki ,cukier ,jajka wlewam olej i aromat lub cukier wanilinowy .Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i wlewam do reszty składników zagniatam miękkie ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam w cieple miejsce na ok 2 godziny by wyrosło .
Kruszonka ;Z maki cukru i margaryny zagniatam kruszonkę ma mieć konsystencję mokrego sypkiego piasku i wstawiam do lodówki w oczekiwaniu jak ciasto drożdżowe wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiam w razie potrzeby podsypuje delikatnie mąką i wykladam do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam jeszcze na 15 minut w blaszce by ciasto podrosło przykrywam ściereczką .
Mrożone owoce wyjmuje z zamrażarki bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto by sie nie rozmroziły ,ja użyłam malin i borówki do owoców dodałam łyżkę maki ziemniaczanej by nie opadły na dno ciasta podczas pieczenia .Owoce wymieszane z mąką wykladam na ciasto drożdżowe w blaszce a po wierzchu posypuje kruszonką .
Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku w 2000 stopniach 40 minut ,na środkowej półce beż termo obiegu .Gorące ciasto po wyjęciu posypuje cukrem pudrem .Po dokładne wykonanie zapraszam na film .Smacznego