Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe ciasto drożdżowe z mrożonymi owocami zapraszam po przepis.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35667
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1195
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5995
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35667
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1195
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5995
        
        
                Składniki
Ciasto drożdżowe ;Do miski daje 3 szkl maki ,cukier ,jajka wlewam olej i aromat lub cukier wanilinowy .Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i wlewam do reszty składników zagniatam miękkie ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam w cieple miejsce na ok 2 godziny by wyrosło .
Kruszonka ;Z maki cukru i margaryny zagniatam kruszonkę ma mieć konsystencję mokrego sypkiego piasku i wstawiam do lodówki w oczekiwaniu jak ciasto drożdżowe wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiam w razie potrzeby podsypuje delikatnie mąką i wykladam do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam jeszcze na 15 minut w blaszce by ciasto podrosło przykrywam ściereczką .
Mrożone owoce wyjmuje z zamrażarki bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto by sie nie rozmroziły ,ja użyłam malin i borówki do owoców dodałam łyżkę maki ziemniaczanej by nie opadły na dno ciasta podczas pieczenia .Owoce wymieszane z mąką wykladam na ciasto drożdżowe w blaszce a po wierzchu posypuje kruszonką .
Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku w 2000 stopniach 40 minut ,na środkowej półce beż termo obiegu .Gorące ciasto po wyjęciu posypuje cukrem pudrem .Po dokładne wykonanie zapraszam na film .Smacznego