Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z owocami to szybki i prosty pomysł na deser, podwieczorek czy dodatek do kawy. Świetnie sprawdzi się na pikniku czy grillu – nie wymaga przechowywania w lodówce, a na ciepło ciasto jest jeszcze lepsze. Możesz do niego dodać dowolne letnie owoce, zgodnie ze swoimi upodobaniami lub dostępnością owoców.
Forma do pieczenia o wymiarach 20x30 cm
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 744
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 744
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Składniki
Drożdże wymieszaj z mlekiem. Dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Masło roztop i ostudź. W dużej misce utrzyj jajko z cukrem za pomocą miksera. Dodaj mieszankę drożdży, a następnie wsyp mąkę i dokładnie zmiksuj. Stopniowo dodawaj roztopione masło. Wymieszaj i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swój ą objętość.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do blaszki. Na wierzchu połóż połówki wydrylowanych wiśni lub dowolnie innych, sezonowych owoców. Możesz też je wymieszać.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki przenieś do osobnej miski i dokładnie utrzyj palcami do uzyskania konsystencji kruszonki.
Kruszonkę rozłóż na wiśniach.
Upiecz ciasto. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. Celsjusza. Ciasto drożdżowe z owocami piecz przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź przed podaniem. Deser świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.