Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot wigilijny w moim domu zrobiony jest nie tylko ze śliwek, ale też rodzynek, suszonych jabłek, gruszek, daktyli, moreli i fig. Szkoda marnować tyle dobroci, więc owoce odciskam i mrożę. Wykorzystuje je do ciast - na przykład takiego pysznego drożdżowca z kruszonką.
Blender, tortownica
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 525
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 525
Składniki
Ciasto: Mleko podgrzewamy z masłem, aż będzie lekko ciepłe. Mieszamy, aby masło całkowicie się rozpuściło. Dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, jajkiem i pozostałym cukrem. Zagniatamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie owoce mocno odciskamy, miksujemy blenderem na gładka masę. Dodajemy kakao i cynamon, mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 1cm, podsypując mąką. Smarujemy przygotowaną masą.
Ciasto zawijamy w roladę, a roladę w ślimaka.
Zawinięte ciasto przekładamy to blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę: Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. Urywamy po kawałku kruszonki i posypujemy ciasto.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.