Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest pyszne. Wilgotne a jednocześnie bardzo lekkie i puchate. Można je zrobić z różnymi sezonowymi owocami – ja wykorzystałam kwaśną czerwoną porzeczkę, mamy w końcu sezon. Wcześniej robiłam je też z rabarbarem, jabłkami, a także wiśniami. Gorąco polecam, zwłaszcza, że nie wymaga dużego nakładu pracy – nie trzeba długo ucierać.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 59
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2745
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 205
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 148
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 59
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2745
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 205
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 148
Składniki
Drożdże pokruszyć do miseczki. Zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem oraz olejem. Przykryć ściereczką. Odstawić na około 5 godzin w ciepłe miejsce – u mnie był to piekarnik. Można też przygotować zaczyn dzień wcześniej i zostawić na całą noc – ale lepsze wychodzi po 5 godzinach.
Po tym czasie jajka rozbić trzepaczką i dodać do wyrośniętych drożdży. Lekko rozmieszać.
Mąkę przesiać do miski i wlać drożdże. Wymieszać warzechą i ucierać około 5-8 minut aż zaczną pojawiać się pęcherze.
Ciasto wylać na dużą brytfankę – 30×25. Ciasto posypać lekko bułką tartą i wysypać na nie owoce.
Zrobić kruszonkę. Rozpuścić margarynę, zdjąć z ognia i dodać do niej cukier. Wymieszać i ochłodzić. Do chłodnej dodać mąkę i rozrobić kruszonkę w palcach. Wysypać na owoce.
Pieczenie – ja używam termoobiegu: 15 minut – 100 stopni, 15 minut – 150 stopni 15-20 minut – 180 stopni. Wbić patyczek i sprawdzić, czy ciasto nie zostaje na patyczku. Jeżeli patyczek będzie czysty, to znak, że ciasto jest upieczone.
Najlepsze z kawą lub szklanką mleka. Smacznego!