Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. <3
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1371
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4262
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1371
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4262
Składniki
Drożdże mieszamy z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlewamy letnie mleko ,wsypujemy 100 g mąki ,szczyptę soli i mieszamy ,tak by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu. Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i łączymy ją z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiamy ręką około 15 min. Wlewamy letnie roztopione masło i wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy (mała keksówka). Odstawiamy na 30 min przykryte ściereczką. Rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm, gruszkę obieramy, kroimy na ósemki. Przekładamy do miski razem z rabarbarem, oprószamy cukrem i odstawiamy na 20 min by puściły soki. Odsączamy i układamy na cieście. Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące ,cukrze waniliowym i cukrze pudrze, dodajemy cynamon, dłońmi ugniatamy kruszące się ciasto. Kruszymy je równomiernie nad ciastem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 30-35 min.