Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ukochana, prosta, klasyczna drożdżówka z rodzynkami i kruszonką. Niech chociaż ona mi osłodzi ten dzisiejszy dzień :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 271
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1111
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 271
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1111
Składniki
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem, wlewamy letnie mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmącone jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.
Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.