Ukochana, prosta, klasyczna drożdżówka z rodzynkami i kruszonką. Niech chociaż ona mi osłodzi ten dzisiejszy dzień :)
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Składniki
- 40 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 200 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek
- 80 g rodzynek
- Kruszonka:
- 1 łyżka zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
Składniki
- 40 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 200 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek
- 80 g rodzynek
- Kruszonka:
- 1 łyżka zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki

Etapy przygotowania
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem, wlewamy letnie mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmącone jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 48

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 2319

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6735
Ostatnio komentowane przepisy
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 48

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 2319

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6735



Składniki
- 40 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 200 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek
- 80 g rodzynek
- Kruszonka:
- 1 łyżka zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem, wlewamy letnie mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmącone jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.
Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.
mmmm, wspaniałości !