Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na owoce już tuż, tuż, więc czas pomyśleć w jaki sposób je wykorzystać...może do ciasta drożdżowego ?
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 865
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 865
Składniki
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać kilka łyżek mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na kwadrans. Jaja zmiksować z pozostałym cukrem na jasną masę. Do zaczynu dodać zmiksowane jaja, mąkę i stopione, lekko przestudzone masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić w nasłonecznione miejsce na ok. 75 min. W tym czasie owoce umyć/obrać, pokroić w plasterki, zasypać cukrem brązowym i wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej wyrośnięte ciasto i owoce wraz z powstałym sokiem. całość posypać przygotowaną posypką (mąkę wymieszać z pudrem i miękkim masłem).
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 min. Przed podaniem ostudzić. Smacznego!