Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na owoce już tuż, tuż, więc czas pomyśleć w jaki sposób je wykorzystać...może do ciasta drożdżowego ?
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4390
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1109
Polecam.
Odsłon: 636
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4390
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1109
Polecam.
Odsłon: 636
Składniki
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać kilka łyżek mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na kwadrans. Jaja zmiksować z pozostałym cukrem na jasną masę. Do zaczynu dodać zmiksowane jaja, mąkę i stopione, lekko przestudzone masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić w nasłonecznione miejsce na ok. 75 min. W tym czasie owoce umyć/obrać, pokroić w plasterki, zasypać cukrem brązowym i wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej wyrośnięte ciasto i owoce wraz z powstałym sokiem. całość posypać przygotowaną posypką (mąkę wymieszać z pudrem i miękkim masłem).
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 min. Przed podaniem ostudzić. Smacznego!