Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby klasyk, ale w wersji wegańskiej. Polecam, smaczne, pulchne i po prostu super drożdżówka :)
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2502
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 84
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2502
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 84
Składniki
Mleko roślinne podgrzewam. Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka roślinnego. Odstawiam do wyrośnięcia. 125 g KASI rozpuszczam w rondelku. Mus jabłkowy mieszam dokładnie z cukrem i odstawiam, aż cukier lekko się rozpuści. Do miski wsypuję mąkę i sól. Dodaję wyrośnięte drożdże, mus jabłkowy z cukrem i mleko. Całość mieszam. Na koniec dodaję rozpuszczoną KASIĘ i ciasto dokładnie wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję kruszonkę z ½ szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru i 50 KASI. Tortownicę o średnicy 20-24 cm smaruję KASIĄ, wykładam ciasto, na górze układam truskawki i posypuję kruszonką. Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)