Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy sezon śliwkowy rozpoczęty lubię sobie pomrozić śliwek bo bardzo lubimy ciasta z tymi owocami. Kiedy przyjdzie ochota na ciasto to tylko sięgnę do zamrażarki i ciasto ze śliwkami na stole. Ciasto takie jest bardzo proste , nieskomplikowane i ze składników które są przeważnie pod erką w domu a ten przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.
blaszka średniej wielkości, garnek, mikser, łyżka, wałek, papier do pieczenia,
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 352
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 387
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1462
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5682
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 352
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 387
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1462
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5682
Składniki
W podgrzanym mleku rozetrzeć drożdże, dodać 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru oraz szczyptę soli. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 50 g cukru Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, utarte żółtka i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, przełożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłóż połówki śliwek rozciętą stroną do góry. Śliwki posypać kruszonką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie włóż do na nagrzanego piekarnik do 180 stopni i piec 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Kruszonka: Mąkę rozmieszać z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Całość dobrze połączyć.