Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy sezon śliwkowy rozpoczęty lubię sobie pomrozić śliwek bo bardzo lubimy ciasta z tymi owocami. Kiedy przyjdzie ochota na ciasto to tylko sięgnę do zamrażarki i ciasto ze śliwkami na stole. Ciasto takie jest bardzo proste , nieskomplikowane i ze składników które są przeważnie pod erką w domu a ten przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.
blaszka średniej wielkości, garnek, mikser, łyżka, wałek, papier do pieczenia,
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 202
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 734
Pożywna, zdrowa i bardzo smaczna pasta z ryżem. Kompletnie wartościowy obiad....
Odsłon: 30
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 142
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 1379
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 202
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 734
Pożywna, zdrowa i bardzo smaczna pasta z ryżem. Kompletnie wartościowy obiad....
Odsłon: 30
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 142
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 1379
Składniki
W podgrzanym mleku rozetrzeć drożdże, dodać 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru oraz szczyptę soli. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 50 g cukru Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, utarte żółtka i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, przełożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłóż połówki śliwek rozciętą stroną do góry. Śliwki posypać kruszonką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie włóż do na nagrzanego piekarnik do 180 stopni i piec 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Kruszonka: Mąkę rozmieszać z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Całość dobrze połączyć.