Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie wilgotne przepyszne:)
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 358
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 38
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1361
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1833
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 358
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 38
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1361
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1833
Składniki
Z połowy szklanki mleka łyżki mąki łyżeczki cukru i drożdży zrobić zaczyn(wszystko dobrze wymieszać,przykryć ręcznikiem aż zaczyn podwoi objętość). Mąkę przesiać,dodać cukier,żółtka,masło i resztę mleka,na końcu zaczyn po czym wszystko zagnieść.Odstawić ciasto na ok. godzinkę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Śliwki układamy jedną przy drugiej przekrojone na pół skórką do dołu. Na wierzch posypujemy kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach aż zrobią się małe grudki). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45-50 minut. Smacznego!