Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To moje drugie podejście do ciasta drożdżowego. Za pierwszym razem był widowiskowy zakalec. Teraz poszło mi znacznie lepiej :) Zapraszam na wersję ze śliwkami :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 24637
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9589
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2112
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4112
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 769
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 379
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 24637
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9589
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2112
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4112
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 769
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 379
Składniki
Do garnuszka wlewamy kefir, dodajemy łyżkę mąki i cukru oraz rozkruszone drożdże, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia i odstawiamy na kilkanaście minut aż zaczyn urośnie.
Masło roztapiamy i lekko studzimy. W dużej misce mieszamy jajka, resztę cukru, cukier waniliowy i roztopione masło. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrośnięty zaczyn. Składniki mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy kilka minut dłońmi. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do podwojenia objętości.
Składniki kruszonki siekamy a następnie zagniatamy. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego.
Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy dłonią, przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło możemy lekko zwilżyć dłonie. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście drożdżowym i lekko dociskamy. Ciasto ze śliwkami posypujemy pokruszonym w palcach ciastem na kruszonkę. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :)