Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to jedne z moich ulubionych słodkości. Delikatna kwaskowatość śliwek przełamana słodką cynamonową kruszonką to raj dla podniebienia. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi, jest pyszne, więc polecam spróbować :-) Przepis na formę 37x25 cm.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1554
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1413
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 298
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1554
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1413
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 298
Składniki
Z drożdży zrobić zaczyn (do mleka wsypać 1 łyżeczkę cukru z pokruszonymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut). Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, 1 jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki krótko wyrabiamy na kruche grudki i wstawiamy do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na połówki lub ćwiartki. Ciasto po wyrośnięciu raz jeszcze chwilkę wyrobić i rozłożyć równomiernie w formie (można również rozwałkować na prostokąt). Na ciasto gęsto układać w rzędach śliwki skórką do dołu. Górę posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół 180 stopni, piec ok. 40-45 minut do lekkiego zrumienienia. Ciasto jest pyszne :-) SMACZNEGO!!!