Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i mięciutkie ciasto z dużą ilością śliwek i słodkiej kruszonki
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358437
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 223
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358437
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 223
Składniki
Ciasto: Do miski przełóż wszystkie składniki za wyjątkiem masła, wyrób na gładką masę przez ok. 10 min * Polecam użycie robota, szczególnie w przypadku robieniu wypieku bezglutenowego, ciasto będzie się lepić! * Każda mąka ma inną wilgotność, więc ilość dodanego mleka może się nieznacznie różnić. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub dosyp mąki. Następnie dodaj masło i wyrabiaj do połączenia się składników (ok. 5-10 min) Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, jeśli są duże podziel na ćwiartki Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj ze sobą do powstania okruchów ciasta Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (dno) Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i wyrównaj Śliwki wciskaj w ciasto skórką do dołu Całość posyp kruszonką Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na ok. 20 min W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 35 min aż nieco się zrumieni Po upieczeniu od razu wyjmij z piekarnika