Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na deser, do popołudniowej kawy, nie ma nic lepszego niż ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Siostra Anastazja - mistrzyni kuchni - zdradza przepis na to, jak zrobić pulchny, miękki i wilgotny placek z owocami. Wypróbuj sprawdzoną recepturę popularnej zakonnicy, aby cieszyć się słodko-kwaskowatym deserem, który - przy każdym kęsie - po prostu rozpływa się w ustach. Źródło: siostra-anastazja.pl
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19348
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9526
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2086
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4090
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 698
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 356
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19348
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9526
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2086
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4090
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 698
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 356
Składniki
Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wlej do wysokiego naczynia, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki. Całość zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie pracować.
Masło rozpuść i odstaw do delikatnego wystudzenia. Nie musi być całkowicie chłodne.
Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, obydwa cukry i szczyptę soli. Wlej rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Po chwili dodaj masło. Wyrabiaj około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Powinno się odrywać od ręki lub miski. Uformuj kulę, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Wbij pięść w ciasto, a następnie przłóż do natłuszczonej tłuszczem formy.
Śliwki umyj, pozbądź się pestek, pokrój w ósemki i ułóż na wierzchu. Odstaw na 10-15 minut do drugiego wyrośnięcia.
W tym czasie wymieszaj energicznie składniki na kruszonkę. Posyp placek drożdżowy przygotowanymi kuleczkami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz około 40-50 minut. Jeśli zacznie się przypiekać, możesz przykryć folią.